Foderplan

Halen.dk

Fysisk og mental sundhed for hunde

Hvis du ikke tidligere har fodret med råfoder, er det en god ide at følge anbefalinger for opstart. Ellers er der her nogle få råd som du med fordel kan følge når du skal lave en foderplan til din hund.

 

  • Det er vigtigt at holde sig til følgende hovedgrupper når du sammensætter en madplan.

MINDST 1/3 råt kød og indmad

OMTRENT 1/3 råt ben og fedt

HØJST 1/3 rå grøntsager

 

Det kunne eksempelvis være 10% indmad, 10% fedt, 25% ben, 40% kød og 15% frugt og grønt

 

  • Sørg for variation. Intet må gives mere end 3 måltider i træk.
  • Brug tilskud med måde og hver opmærksom på hundens reaktioner
  • Hold styr på hvad du giver på en uge og ikke dagligt. Brug evt. den efterfølgende uge for at opnå den ønskede balance i hovedgrupperne.
  • Hold øje med din hund. Se efter vægtforandringer, afføring, pels, ændringer i adfærd og vitalitet. Kort sagt så 'fodre man med øjnene'.

 

Som udgangspunkt skal en hvalp have omkring 10% af sin kropsvægt, en unghund 6% og en voksen skal have 2% af sin kropsvægt at spise om dagen. Det er dog kun vejledende og er betinget af hundens aktivitet, forbrænding og meget andet så kig på hunden. Er den lidt for tyk, så sæt mængden ned og er den for tynd så sæt den lidt op. Behovet kan godt variere en del de første måneder indtil hunden er vænnet til det nye foder, så vær ikke bange for at justere mængden.

Overgangen fra hvalp og til voksen er flydende og hundens vægt er afgørende for hvor hvordan fodermængden tilpasses. Er du i tvivl om din hund er for tyk, kan det være en god ide at tage en snak med din dyrlæge.

 

Når jeg laver en foderplan så tager jeg udgangspunkt i hundens ønskede vægt. Ikke nødvendigvis den aktuelle. Modsat sin ejer, så kunne min labrador Dina godt tåle et ekstra kilo på sidebenene. (Især hvis du spørger hende). Hun vejer 24 kg, men må gerne veje 25 kg, så det er de 25 jeg tager udgangspunkt i.

 

Hun er en voksen hund og skal som udgangspunkt derfor have 2% af sin kropsvægt at spise om dagen. Så den dagelige mængde foder skal være 500g. Da det er vigtigt med variation kan jeg ikke bare blande al hendes mad og veje 500g af om dagen. Det gjorde man tidligere og det resulterede ofte i at hunden fik dårlig mave og mange dyrlæger med rette blev skeptiske. I stedet planlægger jeg for en hel måned og sørger for variation henover måneden samtidig med jeg kigger på ovenstående råd.

 

Dina skal altså have 500g om dagen og jeg regner med 30 dage i denne måned, så alt i alt skal hun have (500g x 30 dage) 15 kg, mad. Når jeg deler det ind i hovedgrupperne og bruger eksemplet skal min hund have flg. fordelt over en måned:

 

  • 1500g Indmad
  • 1500g Fedt
  • 3750g Ben
  • 6000g Kød
  • 2250g Frugt og grønt

 

Opdelingen er baseret på en visuel vurdering af det kød og ben jeg køber hjem. En kylling indeholder eksempelvis både ben, fedt og kød, samt en smule indmad. Ligesom de fleste mennesker ikke spiser efter en nøje afmålt foderplan, behøver hundene det heller ikke. Brug sund fornuft, tilpas foderet efter din hund og hold dig til hovedgrupperne.