Opstart

Halen.dk

Fysisk og mental sundhed for hunde

Når du starter op med din hund, er det vigtigt at hundens fordøjelsessystem gradvis tilpasses den nye foderform.

 

Der er flere måder at starte op på når du vælger råfoder. Du kan lave en gradvis overgang hvor du blander tøfoder og råfoder, men jeg har nu aldrig praktiseret den metode. Mogens Elliasen skriver om det hvor det deles op over et par uger. Istedet har jeg med stor succes praktiseret nedenstående metode, som iøvrigt også er en af de metoder Mogens Elliasen foreslår.

 

Det første døgn skal din hund faste for at mave og tarme tømmes. Så starter med 4 dage på grøn kallun og herefter er det 24 dage med kød. Jeg tager typisk et par dage med kylling, et par dage med oksekød, osv. Derved kan du nå at reagere hvis dun hund skulle opleve problemer med en besemt kødtype. Det skal ikke være for store stykker til at starte med, da hundens mave endnu ikke er vænnet til at bearbejde råfoder. I den forbindelse kan det være en god ide at undgå lever, hjerte og hest som kan være svært at fordøje i starten for nogle hunde. Godbidder skal begrænses meget og bør være rene naturprodukter.

 

Herefter startes en normal rutine, med kød, indmad, grøntsager, fedt og ben. Nogle hunde starter uden problemer, medens andre skal ha' længere tid med mindre kødstykker, inden maven er tilvænnet. Bemærk at din hunds afføring ændrer sig radikalt i farve og form. Ikke mindst, afhængig af hvad du før har fodret med, vil mængden reduceres. Det betyder at hunden optager det meste af det råfoder som den indtager. Tørfoder indeholder en forholdsvis stor mængde kornprodukter, som hunden ikke kan optage og derfor efterlades typisk en større mængde afføring.

 

Mængden af foder som din hund skal have, afhænger af din hunds alder, vægt, helbred og tilstand. Som tommelfingerregel skal voksne hunde have 2% af deres vægt om dagen, unghunde 6% og hvalpe 10%. Du skal justere det i forhold til hvordan din hund ser ud, dog er det er vigtigt at foderprocenten udregnes ud fra den vægt du ønsker for din hund og ikke nødvendigvis den nuværende vægt. Vejer din hund 29 kg, men er den ønskede vægt 25 kg, er det den ønskede vægt du skal beregne ud fra.

 

Når du starter måneden tager du mængden af foder den skal have om dagen og ganger op med antallet af dage i måneden. En hund med en ønsket vægt på 25 kg skal på en måned med 30 dage, altså have (2% af 25 kg x 30 dage) 15 kg mad den måned. Det fordeler du i hovedgrupperne som beskrevet under foderplan. Det lyder måske af meget sammenlignet med tørfoder, men der er nu tale om rent kød hvor vandindholdet er oppe på omkring de 70%, hvor den for tørfoder er på omkring 10%. Derfor skal man være opmærksom på at hunden kan drikke en del mindre når den fodres med råfoder.